Servis auto klime – koliko često treba servisirati klimu?

Sustav klimatizacije u automobilu važna je komponenta za osiguravanje toplinske udobnosti u kabini vozila. Međutim, kako biste dugo uživali u njegovom učinkovitom radu, važno je zapamtiti redovito održavanje.

Prvo i najvažnije, ne zaboravite zamijeniti filtar kabine, koji je odgovoran za čišćenje zraka u kabini od prašine, peludi i drugih nečistoća. Preporuča se zamijeniti ovu komponentu najmanje jednom godišnje ili svakih 15.000 km. Za automobile koji se koriste u teškim uvjetima, kao što je gradska vožnja ili u zemljama s visokom razinom onečišćenja zraka, filtar kabine treba mijenjati češće.

Rashladno sredstvo

Još jedna važna komponenta klimatizacijskog sustava je rashladno sredstvo koje se isplati dolijevati barem jednom godišnje ili svakih 20.000 km. Njegovu razinu treba redovito provjeravati jer nedostatak rashladnog sredstva može dovesti do smanjenja performansi sustava i oštećenja kompresora.

Održavanje A/C sustava također treba uključivati ​​provjeru curenja u cijelom sustavu. Propuštanje može dovesti do gubitka rashladnog sredstva, što zauzvrat može rezultirati padom performansi sustava i oštećenjem kompresora.

Sažetak

Održavanje klimatizacijskog sustava važno je kako bi sustav održao besprijekoran rad i kako bi se izbjegla oštećenja i kvarovi klimatizacijskog sustava te kako bi se osigurala toplinska udobnost u kabini automobila. Redovito održavanje sustava, kao što je zamjena filtra kabine, dopunjavanje rashladnog sredstva i provjera curenja u sustavu, pomaže u održavanju učinkovitosti sustava dugoročno.