• Naslovnica
  • Blog
  • Минимална температура на климатика в автомобила, каква температура на климатика в автомобила?

Минимална температура на климатика в автомобила, каква температура на климатика в автомобила?

Auto klima jedan je od bitnih dijelova opreme svakog modernog vozila. Bez njega, osobito u vrućim danima, vožnja može postati prava muka. Klima uređaj ne samo da nam pruža toplinsku udobnost, već i poboljšava sigurnost vožnje sprječavajući, između ostalog, pospanost vozača. Jedan od važnih parametara klima uređaja je njegova sposobnost postizanja niskih temperatura.

Prije nego što odgovorimo na ovo pitanje, vrijedi istaknuti da temperatura koja se može postići u klimatizacijskom sustavu automobila ovisi o nekoliko čimbenika. Prva od njih je vrsta klima uređaja. Postoje dvije glavne vrste auto klima uređaja: ručni i automatski. Ručni klima uređaj, poznat i kao ručni klima uređaj, ima ograničenu kontrolu temperature, što uvelike utječe na maksimalnu temperaturu koja se može postići unutar vozila. Automatski klima uređaj je napredniji sustav koji nudi veću preciznost u kontroli temperature i stoga može postići niže temperature.

Drugi čimbenik koji utječe na maksimalnu temperaturu koja se može postići u sustavu klimatizacije automobila je razina rashladnog sredstva. Što je viša razina, klima uređaj će moći doseći nižu razinu. Međutim, važno je zapamtiti da prekoračenje razine rashladnog sredstva može dovesti do ozbiljnih problema s klimatizacijskim sustavom.

U konačnici, o vremenskim uvjetima i vanjskoj temperaturi ovisi i temperatura koja se može postići u autoklimi. Što je viša vanjska temperatura, to je teže postići nisku temperaturu u vozilu.

Međutim, kod automatskog klima uređaja, pod optimalnim atmosferskim uvjetima, temperatura zraka u vozilu može pasti čak do 15 stupnjeva Celzijusa. Kod ručnog klima uređaja maksimalna temperatura je nešto viša i obično se kreće oko 20-22 stupnja Celzijusa. Međutim, u nekim modelima automobila, posebno luksuznim, klima uređaj može postići znatno niže temperature.

Međutim, važno je imati na umu da postizanje vrlo niskih temperatura u sustavu klimatizacije automobila može biti ne samo teško, već i opasno za vaše zdravlje. Ako je temperatura zraka u vozilu preniska, može doći do ozeblina, ali i drugih zdravstvenih problema poput kašlja, glavobolje i respiratornih problema. Stoga se preporučuje da temperatura zraka u vozilu ne padne ispod 20 Celzijevih stupnjeva. Ako je vani vruće, velika temperaturna razlika tijekom ukrcaja može oslabiti organizam.

Sažetak

Ukratko, temperatura koja se može postići u klimatizacijskom sustavu automobila ovisi o nizu čimbenika, kao što su vrsta klimatizacijskog uređaja, razina rashladnog sredstva i vremenski uvjeti. U automatskom klima-uređaju, pod optimalnim uvjetima, temperatura zraka u vozilu može pasti čak do 15-18 stupnjeva Celzijusa. Ipak, preporuča se da temperatura zraka u vozilu ne padne ispod 20 Celzijevih stupnjeva kako bi se izbjegle opasne posljedice po zdravlje.